ΒΑΕΣ

Ιστοσελίδα του Βήματος Ανάπτυξης Εθνικής Στρατηγικής

Επικοινωνία: info@vaes.gr

Από τους S-400 στους SAMP/T – Στήνεται γέφυρα Τουρκίας-Γαλλίας

Μίχας Ζαχαρίας, 17/07/2022

Σύμφωνα με την ανταπόκριση του Μανώλη Κωστίδη από την Τουρκία (ΣΚΑΪ), ο Ερντογάν συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Γάλλο ομόλογό του. Στη συζήτηση κεντρική θέση είχε το οπλικό σύστημα SAMP/T της γαλλοϊταλικής κοινοπραξίας Eurosam, ευρωπαϊκό ανάλογο του ρωσικού συστήματος S-400 Triumf. Όπως έχω αναφέρει και στο παρελθόν, η υπόθεση συνδέεται με τα ελληνικά εθνικά συμφέροντα.

Είναι πλέον ηλίου φαεινότερο ότι οι Τούρκοι έχουν αντιληφθεί ότι η προμήθεια των S-400 ήταν μοιραίο λάθος. Δεν αντελήφθησαν ότι παραβίασαν μια ανελαστική κόκκινη γραμμή των ΗΠΑ. Το προηγμένο ρωσικό σύστημα και ιδιαίτερα το ραντάρ του, αποτελούσε πραγματική απειλή για το αμερικανικό μαχητικό F-35 Lightning II. Η Άγκυρα, λοιπόν, κινείται πλέον με στόχο την υπέρβαση του αδιεξόδου.

Οι εξελίξεις που ακολούθησαν οδήγησαν σε μετωπική Ουάσιγκτον-Άγκυρας. Η Τουρκία εκδιώχθηκε από το πρόγραμμα του F-35. Εκτίμησε λανθασμένα ότι οι Αμερικανοί θα ανεχθούν και αυτό το ανατολίτικο τσαλιμάκι, επειδή η τουρκική Αεροπορία είχε εκφράσει την επιθυμία προμήθειας 100+ μαχητικών F-35. Tα 10 δισ. δολάρια αυτής της προμήθειας δεν ήταν ικανά ως δέλεαρ να κάμψουν την αμερικανική πλευρά.

(Συνέχεια στο https://slpress.gr/diethni/apo-toys-s-400-stoys-samp-t-stinetai-gefyra-toyrkias-gallias/)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *