ΒΑΕΣ

Ιστοσελίδα του Βήματος Ανάπτυξης Εθνικής Στρατηγικής

Επικοινωνία: info@vaes.gr

Τί ροκανίζει την αμερικανική ηγεμονία

Παπασίμος Γεώργιος, 08/07/2022

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και ο εκεί συνεχιζόμενος πόλεμος που προκαλεί ήδη τεκτονικές συνέπειες στο παγκόσμιο επίπεδο (νέα διάταξη των υπό διαμόρφωση παγκόσμιων πόλων) και στο οικονομικό επίπεδο (εκτίναξη της ενεργειακής αγοράς και των πληθωριστικών πιέσεων) έκανε πιο ξεκάθαρη την ήδη παγκόσμια ρευστότητά που είχε ξεκινήσει διογκούμενη σταθερά, λίγες δεκαετίες μετά τη συμβολική πτώση του τείχους του Βερολίνου μετά την προσωρινά επιβληθείσα πλήρη αμερικανική ηγεμονία (Pax Americana).

Η πρόσφατη συσπείρωση της Δύσης υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, μπορεί να έδωσε νέα πνοή στο «εγκεφαλικά νεκρό» ΝΑΤΟ, πλην όμως οι επιβληθείσες οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία έχουν ήδη ως μεγαλύτερο θύμα τις ευρωπαϊκές κοινωνίες και την ευρωπαϊκή οικονομία. Η Ρωσία έχει ήδη ρεκόρ εσόδων που αγγίζουν τα 100 δις ευρώ από την άνοδο των τιμών πετρελαίου και φυσικού αερίου από την έναρξη του πολέμου, το δε, ρούβλι μετά από μια μικρή πρόσκαιρη υποχώρηση έχει εκτιναχθεί, καθώς η Ρωσία πέτυχε να τιμολογεί το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο σε ρούβλια. Το ίδιο προτίθεται να πράξει με την αγορά σιταριού, καλαμποκιού, λιπασμάτων κλπ συνδέοντας ευθέως το ρωσικό νόμισμα με τα αγαθά αυτά, που αντιπροσωπεύουν μαζί με αυτά της Ουκρανίας το 14% της παγκόσμιας παραγωγής σιταριού και το 60% περίπου της παγκόσμιας παραγωγής ηλιέλαιου. Αποτελούν, δε, κρίσιμο παράγοντα, για την αποτροπή της επαπειλούμενης γιγαντιαίας επισιτιστικής κρίσης στην Αφρική και στη Μέση Ανατολή.

Παράλληλα, οι εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία, που έχουν άμεση επίπτωση στις γεωπολιτικές ανακατατάξεις και στον ανηλεή πλανητικό πόλεμο για την παγκόσμια ηγεμονία είναι ραγδαίες. Με πρωτοβουλία της Κίνας που διαθέτει τεράστια συναλλαγματικά αποθέματα (3,5 τρις δολάρια) επιχειρείται η δημιουργία, ενός ισχυρού αποθεματικού ταμείου γουάν, με συμμετοχή χωρών όπως η Μαλαισία, η Σιγκαπούρη, η Χιλή κλπ που θα δανείζονται και θα αποπληρώνουν σε γουάν, το οποίο σημειωτέον αρχίζει και χρησιμοποιείται ως αποθεματικό νόμισμα και σε άλλες χώρες (Ισραήλ, Σαουδική Αραβία κλπ). Το επόμενο βήμα θα είναι η δημιουργία συστήματος συναλλαγών που θα αντικαταστήσει το δυτικό swift. Οι εξελίξεις αυτές, που στοχεύουν στην υποκατάσταση μακροπρόθεσμα του δολαρίου ως παγκόσμιου αποθεματικού νομίσματος έχουν δημιουργήσει εκρηκτικές συνθήκες στο παγκόσμιο χρηματοοικονομικό τομέα, που σε συνδυασμό με τον αβυσσαλέο ενεργειακό πόλεμο αλλάζουν το κέντρο βάρους της οικονομικής λειτουργίας του πλανήτη, απειλώντας ευθέως την ήδη οπισθοχωρούσα αμερικανική ηγεμονία και εν γένει τη δυτική πρωτοπορία έναντι της Ασίας, που αναδύεται ως χώρος της εκκολαπτόμενης πλανητική ηγεμονίας.

(H συνέχεια στο https://slpress.gr/diethni/ti-rokanizei-tin-amerikaniki-igemonia/)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *