ΒΑΕΣ

Ιστοσελίδα του Βήματος Ανάπτυξης Εθνικής Στρατηγικής

Επικοινωνία: info@vaes.gr

Μιλάμε για θερμό επεισόδιο, ενώ ο υβριδικός πόλεμος είναι ήδη εδώ…

Γρίβας Κώστας, 01/08/2022

Από τα γεγονότα του Έβρου στις αρχές του 2020 και μετά έχουμε μπει σε μια νέα περίοδο στην ελληνοτουρκική αντιπαράθεση. Πλέον η απειλή για τη σταθερότητα του συστήματος δεν είναι κάποιο τουρκικό πολεμικό επεισόδιο που θα στοχεύει στην επίτευξη περιορισμένων σκοπών. Αντιθέτως, πληθαίνουν οι ενδείξεις πως επιλογή της Τουρκίας είναι να συρρικνώσει και απαξιώσει την Ελλάδα ως χώρα για να μετατρέψει το Αιγαίο και τη Θράκη σε περιοχές ασαφούς εθνικής κυριαρχίας, στις οποίες εν συνεχεία θα επιβάλει την κυριαρχία της. Αυτό υπηρετεί ο υβριδικός πόλεμος που διεξάγει εναντίον της Ελλάδας τα τελευταία χρόνια.

Υπό μία έννοια, ο υβριδικός πόλεμος είναι ο οδοστρωτήρας που “ισιώνει το έδαφος” έτσι ώστε μετά να μπορεί η Τουρκία να προχωρήσει στη γεωπολιτική επιχωμάτωση της “Γαλάζιας Πατρίδας”, προεκτείνοντας τον εαυτό της προς το Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και τη Θράκη. Με άλλα λόγια, η Τουρκία έχει εξαπολύσει εναντίον της Ελλάδας έναν ολοκληρωτικό υβριδικό πόλεμο. Για να τον αντιμετωπίσουμε επιτυχώς πρέπει να προσαρμοστούμε σε αυτό το δεδομένο. Η αντίδρασή μας πρέπει να είναι όσο αποφασιστική ήταν στον Έβρο πριν δυόμιση χρόνια.

Μπορεί η Τουρκία να έχασε εκείνη τη μάχη, αλλά δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι έχει εγκαταλείψει την πολιτική εργαλειοποίηση των παράνομων μεταναστών. Μπορεί από τότε να μην οργάνωσε κάτι αντίστοιχο, αλλά όλο και “σπρώχνει” παράνομους μετανάστες προς τα νησιά, ποντάροντας και στη δράση των διαφόρων ΜΚΟ, οι οποίες κατά κανόνα δρουν σαν πέμπτη φάλαγγα σ’ αυτό το ζήτημα.

Μιλώντας γενικότερα, η Ελλάδα δεν πρέπει απλώς να αντιδρά μηχανικά στις τουρκικές επιθέσεις. Σε αυτήν την περίπτωση, η Τουρκία, ακόμη και να αποτυγχάνει, όπως απέτυχε στον Έβρο, θα προχωρά χωρίς αξιόλογο πολιτικό κόστος στην επόμενη κίνησή της. Μάλιστα θα το κάνει έχοντας αντλήσει πολύτιμα διδάγματα και κάποια στιγμή θα επιβάλει τη θέλησή της. Με άλλα λόγια, πρέπει να αναλάβουμε την πρωτοβουλία και να αλλάξουμε τους κανόνες του παιχνιδιού.

(Συνέχεια στο https://slpress.gr/ethnika/milame-gia-thermo-epeisodio-eno-o-yvridikos-polemos-einai-idi-edo/)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *